Kínai turné után április 23-án kezdődik Balázs János sorozata a Zeneakadémia Nagytermében.
A „ZongOpera” szójáték a „zongora” és „opera” szavak egybeolvasztásából, sejtetve, hogy a két műfaj egy estén belül találkozni fog egymással. Ennek a találkozásnak lehetünk szem-, illetve fültanúi április 23-án a Zeneakadémia Nagytermében, az „MVM Koncertek – A Zongora 1-ben” sorozaton belül, ahol a két műfaj két sztárja ad közös estet: Miklósa Erika és Balázs János. Az operairodalom olyan slágerei csendülnek majd fel előadásukban, mint Donizetti-, Verdi-, Strauss- vagy Piazzolla-áriák, illetve Cziffra György-átiratok és improvizációk. Nem véletlenül választották az előadók ezt a színes műsort. A Kossuth- és Prima Primissima díjas koloratúrszoprán, Miklósa Erika repertoárjának mérföldköveit alkották e neves zeneszerzők szerepei. Ugyanilyen fontos szerepet játszik Cziffra György a fiatal zongoraművész, Balázs János életében. Szárnyaló karrierjében úgy tűnik, senki és semmi nem állíthatja meg a még csak 30 éves művészt, aki mellesleg friss Kossuth-díjas, de Érdemes Művész és Prima-díjjal is büszkélkedhet. Művészi munkásságában kiemelkedő helyet foglal el a Cziffra-hagyaték ápolása mind itthon, mind külföldön. Legjobb példa erre az általa alapított Cziffra Fesztivál, amellyel a mester előtt tiszteleg. A Nemzeti Filharmonikusok kínai turnéjáról éppen hazaérkező művész Miklósa Erikával tartott közös estjét nagy érdeklődéssel várják az operaimádók és a zongorarajongók egyaránt. A feledhetetlen zenei élmény pedig garantált!
2019. április 23. (kedd), 19.30 óra – Zeneakadémia Nagyterem
ZongOpera – Miklósa Erika (szoprán), Balázs János (zongora) estje
„MVM Koncertek – A Zongora 1-ben” 1.
Donizetti, Verdi, Strauss, Piazzolla áriák, Cziffra György átiratok és improvizációk
A sorozat 2. koncertjén október 10-én Balázs János szólóestje, majd november 22-én Szakcsi Lakatos Bélával az Improvizáció következik a Zeneakadémia Nagytermében.
A Bazilika mellett nyitott meg Budapest legújabb étterme a Tapassio, ahol olasz-magyar-spanyol séfgárda állított össze különleges tapas kínálatot és remélik, hogy a „minifogásokkal” az egymással osztozás örömét is átadják a hozzájuk érkezőknek. A tapas-kóstolásnál ugyanis kevés finomabb és szórakoztatóbb szokás létezik.
A Tapassio ötlete éveken át érlelődött, amíg a körülmények úgy hozták, hogy a két tulajdonos végre megvalósíthatta az elképzelését. Kártyás Mihály és Vermes Áron szakmai ismeretsége még húsz évvel ezelőtt kezdődött. Azóta a fővárosi éttermek krémjében gyűjtöttek tapasztalatokat, illetve külföldön: Áron évekig működtetett éttermet Barcelonában, itthon pedig a Hachapuri étterem vezetője volt. Mihály Cipruson illetve a Bermudákon élt évekig, míg itthon olyan, a gourmet közönség előtt jól ismert helyek működtetésében vett részt, mint a Kollázs, a Da Mario étterem. A nemzetközi kalandok a két szakember számára ugyanoda vezettek: minden vágyuk lett itthon is meghonosítani azt az étkezési kultúrát, amit elsősorban a mediterrán országokban tapasztaltak meg. Hogy miről is beszélünk pontosan?
„A közös étkezés, a megosztás öröméről! A katalán közösségtől az arab világig mindenütt azt láttuk, hogy az asztalon lévő fogások közösen kerülnek elfogyasztásra, mindenki mindenből vehet. Nagyon szimpatikus számunkra ez az étkezési kultúra, amely már a módjából adódóan is közelíti azokat, akik az asztal mellett ülnek: legyen szó egy baráti körről, egy párról vagy akár üzlettársakról” – sorolja Vermes Áron. A Hercegprímás utcában nyílt Tapassioban tehát természetes, hogy a fogásokat megosztjuk egymással: mindenki mindenbe belekóstol, osztozunk az ízélményen, együtt értékeljük az ételeket. Miért is érnénk be egy-egy fogással, ha akár tízfélét is végigkóstolhatunk?
Ízelítők különböző tájakról
Ám az emberközeli hozzáállás mellett van még egy cél, ami végig ott lebegett a két alapító szeme előtt: olyan tapas-étterem megvalósítására törekedtek, ami a maga nemében páratlan! Áron már Barcelonában is örömmel tapasztalta, hogy amikor magyaros fogásokat vezetett be fuzionális konyhájú éttermében, a helyiek épp olyan előszeretettel fogyasztották őket, mint a spanyol fogásokat. A Tapassio ötvözi a magyar, spanyol és olasz ízeket, de tervben van egyéb nemzeti konyhák ételeinek bemutatása is.
„A vendégek jelenleg 45 tapas közül választhatnak, ehhez jön még a desszertsor, és a kínálatunk csak egyre bővül. Van külön „magyar vacsora” menüsorunk, aminek köszönhetően a külföldi vendégek egyszerre 6-8 magyar specialitásból is ízelítőt kaphatnak. A merészebbeknek állítottuk össze a „Trust the chef” menüsort, ha ezt választják, teljességgel a séf ízlésére bízzák magukat” – meséli Kártyás Mihály.
Hamisítatlan Joselito sonka
Az étlapon helyet kap portói libamáj, tokaszalonnába göngyölt királyrák, patatas bravas, tőkehal, tengeri süllő, polip, Szent Jakab kagyló, spanyol sonka ízelítő, és még hosszan sorolhatnánk. Az Ibérico válogatás tálon kizárólag Joselito, a világ legjobbjának tartott cég termékei találhatók. A megalkuvás nélküli ragaszkodást a minőséghez jól mutatja például, hogy az étlapon nemcsak „sajttál” szerepel, de tételesen felsorolva melyek azok a sajtok amelyek kiválasztásra kerültek. A kínálatot különleges borsor egészíti ki, ahol a mindenki számára elérhetőtől a luxuskategóriáig bárki megtalálja a kedvére valót. Különösen büszkék a rendkívül hosszan érlelhető bio és természetes tételekre, a Lenkey illetve Malatinszky pincészetekből. Azoknak sem kell aggódniuk, akik nem akarnak mélyen a pénztárcájukba nyúlni: a hely kedvező árú, háromfogásos ebédmenüvel várja a déli órákban betérőket.
A Tapassio belső tere hangulatos, Enyvvári Péter díszlettervező kreativitását dicséri. Ismerősen csenghet a vezető séf, Alessandro Smanio neve is, hiszen korábban a TV2 Akadémia Itália c. műsorában láthattuk. A fogások minőségére pedig a színes, olasz-magyar-spanyol séfgárda mellett természetesen garanciát adnak az szezonális, minőségi alapanyagok is.
A Tapassioban már a szilveszter is teltházzal zajlott, és az újévben sokak szívébe férkőzhet be ez az elérhető áron, különleges kulináris élményeket biztosító étterem, ami romantikus esték, nagy baráti beszélgetések, felszabadult összejövetelek színhelye lehet, és ahol a jó pillanatok mellett a közös étkezés örömében is osztozhatunk.
Ingyenes szaktanácsadás, több száz, Magyarországon is elérhető fürdőszoba és csempe márka több ezer terméke, lakberendezők, kivitelezők, vásárlók, tematikus szakmai programok, előadások 7000 négyzetméteren, három napon keresztül – az első Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállítás mindent egy tető alá hoz, amire a tökéletes fürdőszoba építéséhez, felújításához szükség lehet.
Január 17-19. között Budapesten, a BOK (SYMA) Csarnokban a 2020-as trendek mellett számos egyedi, Magyarországon eddig még nem látott innovációt is bemutatnak majd a gyártók, akiknek jóvoltából a legújabb fürdőszoba- illetve otthoni wellness-fejlesztéseket ismerheti meg a közönség.
Egy fürdőszoba lehet új vagy régi, kicsi vagy nagy, hagyományos vagy formabontó, költséghatékony vagy luxus – amiben az otthoni komfortérzet érdekében nem szabad kompromisszumot kötni, az a gondos tervezés és tájékozódás.
Mivel fürdőszobát jellemzően tíz évre, vagy még hosszabb időre építünk, minden szempontot mérlegelni kell ahhoz, hogy a helyiség méretétől függetlenül eleget tegyen igényeinknek az olyan tulajdonságok finomra hangolásával, mint a stílus, a minőség, a praktikum, a kényelem, az innováció és az időtállóság.
A Lakberendezők Országos Szövetsége, a Magyar Építész Kamara, illetve a Magyar Építőművészek Szövetsége jóvoltából olyan szakmai programokra is várják az érdeklődőket, mint a lakberendezői-, illetve az építész konferencia.
A kiállítás nyitónapján hirdetik ki az Év fürdőszobája 2020 tervezői pályázat végeredményét, a szakmai zsűri több mint ötven (köztük több, határon túlról beérkezett) pályamű közül választotta ki a legjobbakat.
A szakértők, lakberendezők, a gyártók és forgalmazók a legújabb trendekkel, látványos, izgalmas programokkal, bemutatókkal, ingyenes tanácsadással várják az érdeklődőket 2020. január 17-19. között Budapesten, a BOK (SYMA) Csarnokban.
Bővebb információ: https://www.homeinfo.hu/furdoszoba-kiallitas/
Magyar színházi összefogás az ausztráliai bozóttüzek állatmentőinek: előadásának nyereségéről mondd le a Budapesti Showszínház!
Budapesten aláírták a jövő évi szkander és paraszkander Európa-bajnokság megrendezéséről szóló szerződést.
Összesen 12 személy érintett a vasárnap esti III. kerületi, Dinamó utcai tűzben.
Augusztustól bevezetik az éjszakai repülési tilalmat Budapest felett éjfél és hajnali öt óra között, a mélyalvási időszakban tervezetten nem szállhatnak majd fel és le repülőgépek a Liszt Ferenc-repülőtéren. Az erről szóló megállapodást Tarlós István főpolgármester és...
Az ingatlanpiac a fénykorát éli, Budapest egész területén megnövekedett az adásvételek száma. Ma már az sem számít ritkaságnak, hogy magánszemélyek vásárolnak 100 millió forint értékű lakásokat. Budán lassan árplafon közelít, az agglomerációt pedig húzza magával a főváros.
Továbbra is van kereslet Budapest minden pontján ingatlanokra, de idén a nagyobb értékű lakások piaca is megmozdult. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa elmondta, ma már könnyebben találnak gazdára a 80-100-200 millió forintos ingatlanok is.
„Nemcsak cégek vásárolnak, hanem magánszemélyek is. Ez egy olyan szegmens, ami korábban stagnált, egyedinek számított, és inkább a közszereplők és a tehetős ügyfelek vásároltak ekkora értékben. Ma már szélesebb réteg hajlandó megfizetni ezt az árat, határozottan nőtt a kereslet ebben a kategóriában is.” magyarázta a szakember.
Mint fogalmazott, azt tapasztalják, hogy az 50-70 négyzetméteres budai lakások szintjén az egymilliós négyzetméterárral lassan plafonba ütköznek.
„Ez azt jelenti, hogy ez az árkategória az, ahol az igazán jó adottságú lakásokat lehet csak gyorsan eladni. Saját zsebből a magánszemély nagyon válogat, alaposan megnézi az ingatlanok állapotát. A standard kockaházak háttérbe szorulnak, és csak akkor tudnak megfelelni a keresési igényeknek, ha a 90-es években vagy azután épültek, ezáltal szebb és újszerűbb formát kaptak” – nyilatkozott Gadanecz Zoltán.
Hozzátette, a 90-es évek előtt épült lakások állapota már nem megfelelő, mert a lakóközösség gyakran elöregedett és nem fordít kellően nagy hangsúlyt az épületek állapotára.
A GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa arról is beszélt, az agglomeráció iránti kereslet is jelentősen emelkedett, ami egy általános dolog, amikor jobban megy a piac.
„Az emberek nem sajnálják az időt és a pénzt, hogy egy nagyobb lakást vásároljanak a város közelében. Aki korábban kiment Dunakeszire, az hajlandó kimenni Gödre is, hogy egy tágasabb ingatlanhoz jusson akár kevesebb pénzből. Csömör, Pécel és Budakeszi is nagyon népszerű, és amíg nem történik visszaesés a piacon, ez a kereslet növekedés folytatódni fog. Budapest még mindig húzza magával az agglomerációt” – zárta szavait a szakember.
|
Ősztől a kötelező védőoltások közé kerül a bárányhimlő elleni oltás, amelyet a gyerekek 13-16 hónapos korban kapnak majd meg.