Budapest, te drága!
- Részletek
- Írta: er
- Szülőkategória: Budapest, te drága!
- Kategória: Hírek
A Millenárison 9. alkalommal tartott OTP Gourmet Fesztivál nem csak Magyarország gasztronómiai felhozatalának legjaváról ad teljes képet, de az utóbbi évekre a térség legjelentősebb ilyen jellegű eseményévé is vált, amelyre a környező országok mellett idén Oroszországból és Koreából is érkeznek neves fellépők. Az idei fesztivál vezérfonalát a paprika, a sercli, és a sör adja. Idén május 16. és 19 között foglalja el a Millenárist az OTP Gourmet Fesztivál, ahol a kiemelt alapanyagok változatos ihletforrásként jelennek majd meg a több mint 50 kiállító étterem tányérjain: a paprika ugyanúgy előkerülhet fűszerként, mint zöldségként; klasszikus magyar ételekben és komoly képzelőerőről tanúskodó új fogásokban is – ahogy a sercli is többféle alakot ölthet a kenyérfagylalttól a csak formájában kenyérszerű morzsákig, de lesznek olyanok is, akik a sört is beépítik majd ételeikbe. A szervezők ezúttal is a séfek képzeletére bízták, hogyan értelmezik a közös témákat. Ez a játék azonban csak egy szelete lesz a Fesztivál kínálatának, amelyben a séfek mellett pékek, cukrászok és a street food legjobbjai is megmutatják, mitől igazán egyediek. Az összesen több mint 200 fogás között természetesen a különböző diéták szerint étkezők és ételérzékenységgel élők is bőven találnak kedvükre való ételeket. „Az elmúlt évtizedben, de különösen az elmúlt években sokak számára központi témává vált az étkezés és a főzés: szinte mindenkinek van véleménye, hitvallása, saját meggyőződése. E tekintetben a Gourmet Fesztivál egy igazi zarándokhely, ahol szinte mindenki megtalálhatja a magának való ételeket és italokat, tanulva szórakozhat és szórakozva tanulhat, sőt: részt vehet olyan különleges ebédeken és vacsorákon is, amelyekre még nem volt példa itthon” – részletezi Nemes Richárd, a fesztivál főszervezője. „Azt gondolom, hogy a Gourmet Fesztivál az egyre sokasodó magyar gasztronómiai rendezvények között hasonló jelentőséggel bír, mint a Sziget a zenei fesztiválok között. Az személyes öröm számomra, hogy a Gourmet nem csak részese, hanem aktív motorja is annak a minőségi változásnak, ami az utóbbi években tapasztalható a magyar étteremkultúrában” – mondta Gerendai Károly, a fesztivál alapítója. „Az évről-évre növekvő látogatószám pedig azt jelzi, hogy az eredetileg kitűzött célunkhoz is egyre közelebb kerülünk, jelesül, hogy a gasztronómia csúcsszereplőit egybegyűjtsük és elérhetővé tegyük az érdeklődő nagyközönség számára” – tette hozzá. Nemzetközi vacsorák és bemutatók A Gourmet nem csak Magyarország gasztronómiai felhozatalának legjaváról ad képet, de az utóbbi években a térség legjelentősebb gasztroeseményévé is vált. Idén már nemcsak a közép-európai régióból érkeznek vendégséfek, de Moszkvából és Szöulból is. Exkluzív, külön foglalható vacsorát ad a jelenleg legizgalmasabb osztrák séfnek tartott, saját két Michelin-csillagos éttermét irányító Konstantin Filippou, akinek tányérjain a stájer és a görög konyha alapanyagai keverednek. Bemutatkozik a moszkvai Twins Garden konyháját vivő orosz ikerpár, akikkel a többi között kürtcsiga és kamcsatkai rák is érkezik. És a szöuli Michelin-csillagos Lee Jong Kuk autentikus koreai ebédet ad több mint tíz évig érlelt, védjegyszerű osztriga- és szójaszószaival. A minden fesztivállátogató előtt nyitott gasztroszínpadon nem csak ők állnak a fesztivál vendégei elé, de Bledar Kola, a tiranai Mullixhiu étterem Nomában edződött séfje, és a burgenlandi Gut Purbach konyháját irányító, belsőségrajongó Max Stiegl is. Részletes színpadi program: https://gourmetfesztival.hu/hu/gastro_stage_program Olasz pezsgő, sör és bor A külföldi sztárvendégek sora itt nem ér véget: az OTP Gourmet Fesztiválon debütál a legnívósabb nem champagne-i klasszikus pezsgők között számon tartott, trentói Ferrari pincészet. A látogatók az olasz pezsgőház szakembere segítségével ismerkedhetnek meg a legjobb tételekkel egy mesterkurzuson, és az italokhoz egy újabb exkluzív ebédet főz Széll Tamás és Szulló Szabina, az idén saját éttermével is újra Michelin-csillagot szerző séfpáros. A fesztivál harmadik kiemelt témája a sör, amit nem csak egy átfogó magyar kézművessör-felhozatal, de klasszikus cseh és belga sörök is megjelenítenek a fesztiválon – természetesen a hagyományosan kiállító magyar borászatok, pezsgőházak és prémium pálinkafőzdék mellett. Idén egyedi meglepetéssel készül a Staropramen márka a jó ízek és a cseh sörök szerelmeseinek: Serényi Zsolt, a Budapest BBQ séfje az idén 150 éves Staropramennel közösen állította össze menüjét, amit az érdeklődők megkóstolhatnak a Budapest BBQ és Staropramen közös standjánál. A színpadi programok között is izgalmas sörös témával készülünk: Szilva János, a Borsodi Sörgyár gyárigazgatója és Bart Dániel, söríró a sör-étel párosításról beszélgetnek, miközben Varga Dániel, az Aum Étterem séfje különleges ételeket készít, természetesen sörrel. Sztárséfek a bogrács mellett Az idei év újdonsága az egyik kiemelt alapanyaghoz kapcsolódó Paprika Pop Up helyszín, ahol a fesztivál három napján három ismert séf bográcsos ételkészítését lehet testközelből végigkövetni. Pénteken az érsekcsanádi Rév Csárda mestere, Tinusz Gábor főz hagyományőrző, lobogtatva forralt dunai hallevelet, szombaton Bíró Lajos látványban könnyített, de tartalmában teljes csülökpörköltje mutatkozik be, míg vasárnap az első magyar két Michelin-csillagos étterem, az Onyx séfje, Mészáros Ádám készít velős csülkös pacalt. Már tökéletesen sütsz? A fesztivál az Electroluxszal közös workshopjain a résztvevők a saját szakácstudományukat is tökéletesíthetik. Itt a sütés kerül előtérbe: terítékre kerül a tökéletes brióstészta, a különböző kovászolt kenyerek, mi több, a sörös brownie, és lesz szó az otthoni hússütésről, kimcsierjesztésről és fűszersókeverésről is. A legtöbb ételt gluténmentes változatban is elkészítik az érdeklődőkkel. Külön programok a gyerekeknek és kóstolók a felnőtteknek A szervezők a legkisebb látogatókra is gondoltak: nullától egészen 14 éves korig három különböző gyerekhelyszínen várja őket játszóház és olyan ingyenes programok, amelyeken a nemzetek kenyereivel vagy a cukrászok munkájával ismerkedhetnek. A rendezvényre való belépés ráadásul 14 éves korig ingyenes. A felnőttek nem csak a fesztivál saját, az osztrák Spiegelau által készített kóstolópoharát vihetik haza, de még számos impulzust is a belépőjegy mellé járó bor-, sör és whiskey-kóstolókról. A napijegy és a bérlet április 30-áig kedvezményes elővételi áron, 3.900 és 7900 forintért szerezhető be. „Az egy érintéssel működő kártyák mellett a fesztivál névadó támogatója, az OTP Bank közreműködésével már az okostelefonunkkal is fizethetünk az idei Gourmet Fesztiválon. A gyors fizetéshez elég csak digitalizálnia az alkalmazásban a betéti vagy hitelkártyáját, majd ezt követően bárki élvezheti a kényelmes mobilfizetést. A kártyák digitalizálásban a bank standjánál segítenek, de a mobilfizetés is kipróbálható. A látogatók három fenséges macaront vásárolhatnak 100 Ft-ért. A befolyt összeget jótékony célra, a Kézenfogva Alapítvány most induló Green Jupiter Truck projektjére ajánljuk fel” - mondta Nagy Zoltán Péter az OTP Bank marketing és kommunikációs igazgatója. Részletes program, menüsor és jegyvásárlás a www.gourmetfesztival.hu oldalon. |
Vadászaton az APEH
Lejárt- Részletek
- Írta: FH
- Szülőkategória: Budapest, te drága!
- Kategória: Hírek
A nyugtaadást, a szabálytalan foglalkoztatást, és a bejelentés nélküli tevékenységet ellenőrzi fokozottan az APEH.
- Részletek
- Írta: Kerületi Újság
- Szülőkategória: Budapest, te drága!
- Kategória: Hírek
- Részletek
- Írta: Kerületi Újság
- Szülőkategória: Budapest, te drága!
- Kategória: Hírek
- Részletek
- Írta: er
- Szülőkategória: Budapest, te drága!
- Kategória: Hírek
A hazai méhállomány megőrzése a cél.
A „beporzók évének” nyilvánította a 2019-es évet Nagy István agrárminiszter, amellyel többek között a tömeges méhpusztulást akadályozná meg a szaktárca – hangzott el a Méhek Napja alkalmából szervezett sajtótájékoztatón. Az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) szervezésében megvalósuló eseményen az Agrárminisztérium, a Miniszterelnökség és az OMME stratégiai együttműködési megállapodást írt alá.
A tavalyi esztendő méztermelési időszakában tapasztalt nagymértékű méhpusztulás felhívta a figyelmet a természetes beporzók sérülékenységére, valamint arra, ami a világ egyes részein már tény: a méhek eltűntek, ez a folyamat hazánkat is elérheti, ezért fokozottan kell óvnunk a méheket. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület 1994-ben nyilvánította április 30-át a Méhek Napjává. Az ebből az alkalomból szervezett sajtótájékoztatón Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta: az Agrárminisztérium komolyan veszi a növénytermesztők tevékenységének fokozott ellenőrzését az idei szezonban. Ennek egyik kiemelt projektje, hogy a NÉBIH és az OMME között létrejött együttműködés alapján a hatóság szakemberei mintákat vesznek a gazdálkodók által kezelt szántóföldi növényekből, valamint idén először a gazdák permet-tartályából is.
A miniszter a 2019-es évet a „beporzók évének” nyilvánította, ennek érdekében a tárcavezető szerint számos intézkedést vezettek be. „Megvalósult a méheknél alkalmazott állatgyógyászati készítmények, és az állatgyógyászatban használatos gyógyhatású készítmények fokozott ellenőrzése is. Ezt a célt szolgálja, hogy az Agrárminisztérium kidolgozta az online permetezési naplót is magában foglaló nyomon követési rendszer koncepcióját.”
Nagy István kiemelte: „Örömteli hír, hogy az új Közös Agrárpolitika lehetőséget biztosít a méheket védő gazdálkodási gyakorlatok mind szélesebb körű alkalmazására. A tárca kidolgozta a méhcsaládok egészségügyi kondíciójának megőrzését elősegítő mezőgazdasági csekély összegű támogatási konstrukciót. A 2019. évben nyújtható támogatás keretösszege 600 millió forint. Terveink szerint a nyár folyamán lehet majd a kérelmeket benyújtani várható újításként elektronikus úton, ennek során méhcsaládonként 500 Ft-os támogatást igényelhet minden OMME tagsággal rendelkező méhész.”
Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője elmondta: a marketingcég legtöbbször különböző agrár- és élelmiszeripari cégek termékeit népszerűsíti kampányok, kül- és belföldi kiállítások segítségével. Ennek során a méz fogyasztás ösztönzése érdekében 2018-ban folytatott három hónapos kampányt az AMC, melyet idén is megismételnek. Az ágazat kiemelt szerepet kap majd a 2019. szeptemberében megrendezendő 79. OMÉK-on is. A sajtótájékoztatón ezúttal nem a méz, hanem annak „előállítója”, a méh került a fókuszba. „A méhek védelme össztársadalmi érdek. Az Európai Unión belül Magyarországon van a legnagyobb méhsűrűség, mivel egy négyzetkilométeren 12 méhcsalád él. A méhek, mint megporzó rovarok földi ökoszisztémánk meghatározó fontosságú élőlényei” - emelte ki Ondré Péter. Az ügyvezető hozzátette: „A méhek nélkül nem teremne sokunk kedvelt gyümölcse, például a málna, az eper, a dinnye, de nem sorakoznának nagymamánk spájzának polcain a cseresznye-, meggy-, barack-befőttek sem.”
Erdős Norbert európai parlamenti képviselő, a Méz-jelentés beterjesztője beszédében kitért arra: „A tavaly márciusban megszavazott Méhészeti Jelentés/Mézjelentés az EU előtt álló feladatokat határozza meg, a méhek védelme és megőrzése, valamint a mézminőség biztosítása terén. Örömmel tapasztaltam, hogy az Európai Bizottság belevette ezeket az ajánlásokat a jövő évi uniós agrárpolitikájáról szóló javaslatába. Komoly magyar siker például, hogy az éves uniós támogatás majdnem duplájára – a jelenlegi 36 millióról 60 millió euróra – történő emelésére tett javaslatot a Bizottság és a Parlament, de elértük a méhészeket segítő, támogatott intézkedések jelentős bővítését, az 50 % -os uniós társfinanszírozási arány 75 %-ra történő növelését, valamint az importmézek jobb ellenőrzését biztosító uniós fogalmak, mint a méz, méhviasz vagy méhpempő megalkotását. A mostani együttműködési megállapodás biztosítja, hogy a méhészeti ágazat Magyarországon is a politika középpontjába kerüljön.”
Nyitrai Zsolt, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízottja arról beszélt, hogy a kormányzat szerint közös cél, hogy a méhészek érdekei érvényesüljenek. „Ennek egyik letéteményese az a stratégiai együttműködési megállapodás, melynek értelmében a Kormány anyagi forrással is segíti a méhészeket, elismerve a mézelő méhek megporzó munkáját” – hangsúlyozta.
Bross Péter, az OMME elnöke elmondta: „Napjainkban a méh a jelképe a fenntartható mezőgazdaságnak. Kulcsszereplővé lépett elő, hiszen az elmúlt 50 évben megháromszorozódott azon termések, élelmiszerek mennyisége, amelyek méhes megporzást igényelnek”. A szakember hozzátette: „Hazánkban a méhészeti ágazat éves árbevétele 25 milliárd forint körül alakul, de ennek többszöröse a méhek beporzó munkájából származó haszon. A hazai gazdák árbevétele, a hazai lakosság élelmiszer-ellátása egyértelműen függ a méhészeti ágazattól. Erős méhészeti ágazat nélkül nincs erős mezőgazdaság.”
A sajtótájékoztató záróakkordjaként Nagy István agrárminiszter, Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott és Bross Péter, az OMME elnöke aláírta a stratégiai együttműködési megállapodást, mely szerint kulcsfontosságú ágazatként tekintenek a méhészetre.
Méhek Napja
1994-ben az Országos Magyar Méhészeti Egyesület első alkalommal szervezte meg április 30-án a Méhek Napja rendezvényt. Az esemény célja az volt, hogy a tavaszi zsongás idején felhívják a figyelmet a szorgos kis rovarokra, a méhekre.
A 25 évvel ezelőtti környezetei állapothoz képest mára tovább romlott a helyzet a méhek és minden, beporzást végző rovar számára. Életterük hanyatlott, a táplálékukként szolgáló virágzó növények sokszínűsége csökkent. Nem csak hazánkban, hanem Európában és világszerte tapasztalható tendencia a vadonélő hártyásszárnyúak számának csökkenése. Pedig jelenlétük a természetben nélkülözhetetlen! A globális élelmiszertermelés 76%-a, az Európában élő növényfajok 84%-a függ a házi- és vadméh fajok beporzásától. A méhek közvetlenül 150 milliárd eurós hasznot hajtanak a globális élelmiszerpiacon, de közvetve ennek többszörösét is „előállítják”. Kevesen tudják, de a kávé, kakaó, a legtöbb, más állatfajok takarmányozására szánt növények (pl. lucerna, here-félék) megporzása méhek nélkül nem jönne létre. De öltözködésünk is hiányos lenne, hiszen a gyapot sem hoz termést a méhek munkája nélkül. Hiányuk már kézzel fogható jelenség egyes területeken: az USA mezőgazdasága évente 2 milliárd eurót költ a mesterséges megporzás támogatására! Minden harmadik falat étel napi étkezésünkben a méhek munkájának köszönhető!
Hazánk méhészete számokban
Magyarországon körülbelül 20 ezren foglalkoznak méhtartással, ők összesen 1,2 millió méhcsaládot tartanak. Az Európai Unióban hazánkban a legmagasabb az un. méhsűrűség: 12 méhcsalád jut egy négyzetkilométerre. Átlagos évben 25-28 ezer tonna mézet termelünk, amely 10%-a az EU méztermésének. E termés nagy részét (kb. 2/3-át) a világ minden részére exportáljuk, fő felvevő piacaink: Olaszország, Németország, Franciaország. A hazai mézfogyasztás az uniós átlag alatti, évente fejenként kb. 0,8 kg. Fő mézfajtáink az akácméz és a vegyes virágméz. Kisebb mennyiségben ugyanakkor számos mézfajta megtalálható a termelők standjain, mint pl. a repceméz, napraforgóméz, hársméz, selyemkóróméz, gesztenyeméz vagy a mézharmat. Hazánkban az őshonos Pannon méh van jelen, amely szelídségéről és szorgalmáról híres.
- Részletek
- Írta: er
- Szülőkategória: Budapest, te drága!
- Kategória: Hírek
- május 24-éig lehet pályázni a gazdaság egyik legrangosabb kitüntetésére, az Érték és Minőség Nagydíjra, és ezzel együtt a védjegy használati jogára. A gazdaság szinte teljes palettáját felölelő, 39 főcsoport több mint 100 témakörében hirdették meg a pályázatot, a legkiválóbb termékek és szolgáltatások versenyét a Kárpát-régió egész területén. A pályázat igen széles spektrumban kínál lehetőséget azon vállalkozások számára, akiknek fontos, hogy produktumát hazai és nemzetközi szinten is elismerjék. Az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy tradíciókra épülve képviseli a kimagasló minőséget, a határainkat átlépve -tudatta Kiss Károlyné Ildikó az Érték és Minőség Nagydíj Kiírói Tanácsa nevében. A konzultációs szakaszban összességében eddig több mint 100 magyarországi és határon túli érdeklődővel zajlottak az egyeztetések. A tanúsított „minőség jelképét” a Gazdaság Ünnepén, a Parlament Felsőházi Termében adják át szeptember 10-én. Az esemény fővédnöke Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke. A pályázati rendszer kiemelt támogatója a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága, külhoni támogatója a Romániai Magyar Demokrata Szövetség.
3. Zsámbéki Bodzafesztivál
Lejárt- Részletek
- Írta: er
- Szülőkategória: Budapest, te drága!
- Kategória: Hírek
2019. június 6-9. között, harmadik alkalommal rendezi meg Zsámbék városa a Sambucus Fesztivált, amely nevét a település ezernyi virágzó bodzabokráról kapta. Remek világzenei koncertekkel, népzenei eseményekkel, családi programokkal, táncházakkal, exkluzív Romtemplom-béli estével, meglepetés vendégekkel, gasztronómiai különlegességekkel és végtelen vendégszeretettel várja a város az érdeklődőket. A belépés a legtöbb eseményre ingyenes! A fesztivál szakmai partnere a Fonó Budai Zeneház.
A sok verzió egyike, hogy a bodza latin, Sambucus nevéből eredeztetik Zsámbék nevét. Idén nulladik nap is lesz, ami ezt jelenti, hogy már csütörtökön elkezdődnek az események.
A teljes sorozat a romtemplom-béli nyitókoncerttel veszi kezdetét, ahol az elmúlt év egyik legsikeresebb hazai formációja, a Songlines Top of the World címmel elismert Cimbalom Brothers lép fel. . Ez az egy fizetős program, egyébként az egész Sambucus Fesztivál ingyenesen látogatható.
„Idén a Pünkösd köré épülő kézműves és családi programokat a Hagyományok Házával, a zenei programokat pedig a Fonóval együttműködve bonyolítjuk le. Egyik sztárfellépőnk az orosz Otava Yo zenekar lesz, akik most nyerték meg a legjobb világzenei videoklip díját.
Mivel egy remek zenei és kulturális fesztivál sem lehet teljes jó gasztronómia nélkül, a város Zsörrel és Zsálinkával, valamint házias finomságokkal készül. A programokhoz kapcsolódik egy mini cseh sörfesztivál „a Matyiban” – amely a város egyik kultikus vendéglátóhelye - kézműves sörökkel, autentikus cseh harapnivalókkal.
A romtemplom körüli különleges atmoszférához a fényfestés is hozzájárul majd, egy elismert kreatív csapat öltözteti fényekbe a 13. században épült csodálatos premontrei bazilika impozáns falait.
A fesztivál honlapja itt: https://sambucus.hu/
Facebook oldala itt: https://www.facebook.com/sambucusfest/
- Részletek
- Írta: Budapest.hu
- Szülőkategória: Budapest, te drága!
- Kategória: Hírek
Ne feledjék: óraátállítás!
Lejárt- Részletek
- Írta: keruletiujsag.hu
- Szülőkategória: Budapest, te drága!
- Kategória: Hírek

- Részletek
- Írta: Kerületi Újság
- Szülőkategória: Budapest, te drága!
- Kategória: Hírek
- Részletek
- Írta: er
- Szülőkategória: Budapest, te drága!
- Kategória: Hírek
Waliczky Tamás: Képzelt kamerák
Magyar Pavilon, Velence, Giardini
2019. május 11. – november 24.
Csütörtökön megnyílt az idei Velencei Képzőművészeti Biennále magyar kiállítása.
A megnyitón Fekete Péter kulturális államtitkár megemlékezett a magyar pavilon építésének 110. évfordulójáról és emlékeztetett arra, hogy Magyarország az 1895-ös kezdetektől részt vesz a Velencei Biennálén, immár ötödik éve a Ludwig Múzeum szervezésében.
Jeffrey Shaw, az újmédia-művészet nemzetközi szaktekintélye Waliczky művészetét méltatva elmondta, hogy a művész olyan masinákat, apparátusokat hozott létre, amelyek nem csupán eddig nem létező eszközöket mutatnak meg, de olyan eddig el nem készített képeket is, amelyek korábban Waliczky képzeletének digitális laboratóriumában léteztek.
Szegedy-Maszák Zsuzsanna, a kiállítás kurátora kiemelte, hogy Waliczky Tamás munkáiban a számítógépes művészet egyszerre eszköz, esztétikai rendszer, gondolkodásmód és a művészet újradefiniálásának lehetősége.
Fabényi Julia nemzeti biztos, a Ludwig Múzeum igazgatója emlékeztetett rá, hogy Waliczky Tamás mindig tudatosan használta a médiaművészet eszköztárát. A látás lehetőségeinek kutatása terén elsők között tanulta meg a digitális nyelvezetet, megteremtve egy új képi és fogalmi alkotásmód szótárát és az ahhoz szükséges képi fordulatokat, amivel a mozgás, a mozgás időbelisége és a látás újabb és újabb perspektívái mutathatók meg.
Waliczky Tamás Képzelt kamerák című kiállítása a vizuális érzékelés tágas lehetőségeiről és azok megjelenítéseiről szól. Az újmédia terén komoly nemzetközi eredményeket elért művész visszatérő témája az emberi látás leképezése. A kiállítás címe arra a 23 darab fantáziakamerára utal, melyeket Waliczky 2016 óta tervez. A digitális technikával tervezett, de analóg elven működő optikai szerkezetei más-más vizuális nyelven szimulálják és képezik le a világot. A 23 mechanikus fantáziakamerája – melyek akár létezhetnének is – a kiterjesztett valóság futurisztikusan analóg megjelenítésének mesterpéldái. Kamerái és optikai eszközei a látás és az ábrázolás kulturális és technikai meghatározottságára, manipulálhatóságára hívják fel a figyelmet. Témaválasztása különösen aktuális napjainkban, amikor a képkészítés és a kamerák soha nem látott mértékben váltak a mindennapjaink részévé, észrevétlenül behálózva az életünket.
Waliczky precíziós pontosságú, fekete-fehér digitális grafikái és animációi egyszerre nyújtanak esztétikai élményt és gondolkodtatnak el a technikai fejlődés elfeledett és a művészi gondolkodás által feleleveníthető alternatíváiról. A művész „kamerametaforái” lightboxokon és animációkon keresztül jelennek meg a pavilonban. Az átriumban egy kétkamerás interaktív installáció segítségével a nézők ki is próbálhatják az egyik kamera működését, mellyel selfie-t készíthetnek
A művész május 12-én 11 órától, 13-án és 15-én pedig 16 órától tárlatvezetést tart a Magyar Pavilonban a nagyközönség számára.
Waliczky Tamás (1959) a kortárs újmédia művészet egyik legismertebb és legkiválóbb képviselője. Kilencévesen kezdett el animációkat készíteni. Később festőként, illusztrátorként, fotográfusként dolgozott. Számítógépekkel 1983 óta dolgozik, a digitális művészet egyik úttörő és meghatározó magyarországi alkotója. 1992-ben meghívott művész volt a karlsruhei ZKM Vizuális Média Intézetében, majd később az intézet kutatócsapatának a tagja lett. Tanított és dolgozott Magyarországon, Németországban, Japánban és Franciaországban. 2010 óta a School of Creative Media, City University of Hong Kong egyetemi tanára. 2013-tól a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem címzetes egyetemi tanára.
Alkotásai számos nemzetközi díjat nyertek, köztük a linzi Prix Ars Electronica fesztivál Golden Nica díját. Világszerte számos kiállításon szerepelt, mint például a Lyoni Biennále, a tokiói ICC Galéria, a Multimediale Karlsruhéban vagy a Sevillai Biennále. Művei olyan jelentős közgyűjteményekben találhatók meg, mint a párizsi Pompidou Központ vagy a budapesti Ludwig Múzeum.
A kiállítás kurátora Szegedy-Maszák Zsuzsanna művészettörténész, a Budapesti Történeti Múzeum – Budapest Galéria főosztályvezetője.
Waliczky Tamás velencei kiállítását kibővített formában 2020. február 13. és március 31. között a Ludwig Múzeumban a hazai közönség is láthatja.
- HUNGEXPO kiállítások
- Schwarzenegger nyomdokaiban
- Megújul a Városligeti Gyermeknap
- Sorbanállás a vendégszavazóknak
- Hiába álmodott új Gombát 67 építész
- Rekord bővülés, rekord részvétel!
- Különleges török zenék is megszólalnak 10. jubileumi Budapest Folk Festen
- Sportágak és hangszerek közül választhat Magyarország a hétvégén
- 5 keresett szakma, melyhez nem kell érettségi
- Budapest Ösztöndíj Program 2010
A Budapest rovat további hírei
A címlapról
Ingyenes tartalomfeltöltés
-
Apróhirdetést adhat fel budapesti és pest-megyei önkormányzati újságokba, valamint honlapunkra.
-
Nagy hirdetést adhat fel budapesti és pest-megyei önkormányzati újságokba, valamint honlapunkra.